Rookhout voor de BBQ

Rookhout voor de barbecue, wat is het en hoe gebruik je het? In dit blogartikel vertellen wij je alles over rookhout voor de barbecue!

Rookhout op de bbq barbecue bakbeest - Kettan

 

Wat is rookhout?

Rookhout kun je zien als gewoon normaal hout. Het wordt alleen anders gebruikt dan dat je waarschijnlijk gewend bent van hout. Rookhout wordt namelijk gebruikt om een rooksmaak aan een gerecht te geven. Perfect voor de barbecue dus!

Rookhout is hout van bomen die noten of vruchten groeien. Zodoende zijn er meerdere soorten rookhout, maar daar hieronder meer over. Rookhout kan worden gebruikt in barbecues op kolen en hout. Eigenlijk alle barbecues, behalve gas. Er moet namelijk wel iets verbranden waar het rookhout tussen kan branden.

Het Bakbeest is natuurlijk perfect voor rookhout! Want onze zelfgemaakte cortenstalen barbecue is houtgestookt. Niet iedereen houdt van een rooksmaak op zijn of haar vlees. Houd je van peated whisky en ga je barbecueën? Dan is rookhout natuurlijk de allerbeste toevoeging aan je barbecue!

 

Hoe gebruik je rookhout?

Wil je weten hoe je rookhout voor de bbq moet gebruiken? Dat is niet zo moeilijk hoor! Brand de normale houtblokken aan, leg wat rookhout erbij en voila! Geniet van sappig vlees met een heerlijke rooksmaak. Barbecue jij met het Bakbeest of een andere houtgestookte barbecue? Vervang de normale houtblokken niet voor rookhout, maar voeg een klein beetje rookhout toe. Anders zal je eten te veel naar rook smaken en dat is zonde van dat lekkere vlees!

Barbecue aansteken? BBQ aansteken tips - Kettan

Welke soorten rookhout zijn er?

Misschien heb je wel eens gehoord van de houtsoorten mesquite of hickory, die werden vroeger al gebruikt om gerechten op smaak te brengen. Tegenwoordig heb je ook appel, amandel, eik, kersen, pecan en nog veel meer rookhout soorten. Iedere soort rookhout heeft zijn eigen smaak en is daarom het best te gebruiken met andere gerechten. Houd je bijvoorbeeld van een lichte rooksmaak of juist een zware? Hieronder vind je soorten rookhout en bij welke gerechten de rookhout het lekkerst is:

Soort 

Smaak

Lekker bij…

Abrikoos

Baconachtig

Kalkoen, Kip, Varken, Vis

Acacia

Kruidig, aarde

Kip, Rund, Vis

Ahorn

Rokerig, mild, zoet

Varken, kip, kaas, fazant, groenten, kalkoen

Amandel

Zoet, nootachtig, rokerig

Vis, rood vlees

Appel

Fruit, mild

Eend, fazant, kalkoen, kip, lam, rund, varken, rood vlees, wild

Berk

medium hardhout, mild, zoet

Varken, kip, 

Beuken

Neutraal

Paling, varken, vis, zalm

Citrus

Mild, rokerig

Rund, varken, vis, gevogelte, zeevruchten

Druiven

Fruitig, wrang, rijk

Gevogelte, Kalkoen, Kip, Rund, Rood vlees, wild

Eiken

Zwaar

Rood vlees, varken, vis, wild

Els

Delicaat, zoet

Vis, varken, kip, gevogelte, zeevruchten

Es

Licht, karakteristiek

Rood vlees, vis

Esdoorn

Rokerig, mild, zoet

Varken, kip, kaas, fazant, groenten, kalkoen

Hickory

Zoet, sterk

Varken, rund

Kastanje

Lichtzoet, nootachtig

Gevogelte, Rund, Varken, wild

Kersen

Fruitig, mild

Gevogelte, rund, varken

Laurier

Bloemig, kruidig, rokerig, kaneel

Gevogelte, groenten, varken, rood vlees

Mesquite

Aarde, overheersend

Rund, wild, kip, vis

Moerbei

Zoet, appel, bramen

Gevogelte, varken

Nectarine

Zoet, mild

Kalkoen, kip, varken, vis

Olijf

Kruidig, aarde

Gevogelte, Kip, Lam, varken, vis, zalm

Pecan

Zoet, mild

Gevogelte, rund, kaas, varken

Peer

Rokerig, subtiel, fruitig

Varken, kip

Perzik

Zoet, mild

Kalkoen, kip, varken, 

Pruim

Zoet, mild

Kalkoen, kip, lam, varken, vis

Sering

Subtiel, erg licht, bloemig

Vis, lam

Vijg

Fruitig, mild

Varken

Walnoot

Rokerig, zwaar, bitter

Rood vlees, wild

Whiskyvat

Whiskysmaak

Rund, varken

Wijnvat

Wijnsmaak

Rund, varken, kaas

Zwarte bes

Zoet, mild

Gevogelte

 

Best veel soorten hout, vind je niet? Wij ook, maar dat betekent meer lekkere keuzes! Online vind je veel websites waar je rookhout kunt kopen. Welke vinden wij het lekkerst? Kersen! Net als veel anderen. 

 

Welke houtsoorten kun je beter niet gebruiken? 

  • Spar
  • Den
  • Cipres
  • Amberboom
  • Iep
  • Eucalyptus
  • Sycamore
  • Geschilderd hout
  • Pallethout
  • Behandeld hout

 

Rookhout vormen

Rookhout komt in verschillende vormen. Het is goed dat je dit blogartikel leest voordat je rookhout koopt, want lang niet alle rookhout vormen raden wij aan om te gebruiken als rookhout voor op de barbecue. De meest bekende rookhout vormen zijn houtsnippers, houtbrokken, houtpellets en houtmot. 

 

Houtsnippers

Houtsnippers zijn kleine stukjes hout (snippers). Het voordeel van houtsnippers is dat ze lekker snel branden. Houtsnippers kun je wat ons betreft prima gebruiken als rookhout! Houd er wel rekening mee dat je houtsnippers het best eerst kunt weken in water, bier of vruchtensap.

 

Houtbrokken

Houtbrokken zijn logischerwijs groter dan houtsnippers. Ze branden daarom later, maar wel langer. Perfect voor de lange barbecue. Nog een voordeel is dat het niet nodig is om houtbrokken te laten weken in water vooraf. Ook houtbrokken kun je prima gebruiken als rookhout op de barbecue!

 

Houtpellets

Houtpellets is zaagsel dat in een vorm van een kleine cilinder is geperst. 

 

Houtmot

Houtmot is net als houtpellets zaagsel, maar dan gewoon los zaagsel en brandt daarom heel snel en snel op. Wij vinden houtmot daarom niet geschikt als rookhout voor de bbq. 

 

Rookhout bbq wel of niet nat maken?

Moet je rookhout BBQ nu wel of niet nat maken voordat je de rookhout op de barbecue legt? Hier zijn de meningen over verdeeld en dat is te verklaren, want houtsnippers kun je beter wel nat maken, houtbrokken is niet nodig. Wij leggen het je uit:

 

Houtsnippers of houtblokken nat maken

Houtblokken hoef je niet nat te maken, omdat deze groot zijn en niet snel vlam vatten en daarom ook niet snel opbranden. Maar, houtsnippers zijn klein en dun, daarom vatten ze snel vlam én branden ze sneller op. Om dat te voorkomen, is het aan te raden de houtsnippers vooraf te weken. Dat kan in water, maar om nog meer smaak aan het hout te geven, kun je ze ook weken in bier, wijn, whisky, vruchtensap of iets anders. 

 

Maar….

Let erop dat je de houtsnippers niet doorweekt tussen de kolen of het brandhout legt.

Hout gaat pas roken rond een temperatuur van 300ºC. Als je de natte houtsnippers op de barbecue legt, zal de temperatuur afkoelen. De rook die je ziet, is van het water dat verdampt. 

De makkelijkste manier om dit op te lossen is door de houtsnippers in aluminium te wikkelen tot een bol en gaatjes in de bol te prikken. 

 

Zelf aan de slag met rookhout op de bbq

Kun je na het lezen van deze blog niet wachten om rookhout op je barbecue uit te proberen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen! Veel succes en plezier met het barbecueën. Heb je vragen over rookhout op de barbecue? Stel je vragen hieronder in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0