Zo maak je de lekkerste MOINK balls op de BBQ

MOINKS balls mogen niet ontbreken op de barbecue. De naam moink is een combinatie van “moo” (koe) en “oink” (varken) en heeft zijn naam te danken aan, je raadt het vast al, dat het een combinatie van rundvlees en varkensvlees is. Het zijn heerlijk gekruide gehaktballetjes en omwikkeld met bacon. Hoe je het maakt? Wij leggen het je uit!

Dit gerecht is een gerecht uit onze top 10 winterbarbecue recepten!

Zo maak je de lekkerste MOINK balls

(Foto: Joshua Bousel)

Kies voor goed vlees

De originele MOINK balls maak je met Italiaanse diepvries gehaktballetjes, maar zelf maken is veel lekkerder én leuker! Kies daarom voor goed rundergehakt. Bij voorkeur van de slager. Bij de slager kun je ook advies vragen welk rundergehakt je het best kunt gebruiken voor de gehaktballetjes. Voor de bacon kun je het best gerookte ontbijtspek gebruiken.

Supertip: maak je jouw MOINK balls op het bakbeest? Doe dat dan op de grill en voeg rookhout toe! Hierdoor worden ze nog lekkerder!

Bereiding van je MOINK balls

De balletjes

Begin met het maken van de gehaktballetjes. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 kg goede kwaliteit rundergehakt
  • 2 uien
  • Peper en zout
  • 2 eieren
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels ketjap
  • Een stukje lente-ui
  • Citroensap van 1 citroen
  • Lekkere kruiden naar keuze

Het leuke van zelf gehaktballetjes maken is dat je zelf kunt kiezen welke ingrediënten je toevoegt. Voel je vrij om nog meer toe te voegen of om enkele ingrediënten niet te gebruiken. Wil je jouw MOINK balls pittig? Voeg dan een klein beetje chilivlokken of jalapeños toe. 

Doe het gehakt in de kom en meng dit met andere ingrediënten. Kneed goed met de hand totdat alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd. Wat overblijft is rauw gehakt dat klaar is om tot balletjes te worden gerold. Rol ze klein. Kleiner dan je gewend bent van de originele gehaktbal. De grootte van een golfbal is perfect. Strooi na het rollen van de balletjes de kruiden eroverheen. 

De bacon

Nu je de gehaktballetjes hebt gerold, zijn ze bijna klaar om op de barbecue te gaan. Pak de bacon en snijd deze zo dat de lengte even dik is als balletjes. Rol de bacon om de balletjes en prik er een saté prikkertje doorheen. Voila! Zo simpel is het. De MOINK balls zijn klaar om op de barbecue te gaan.

Maak een overheerlijke saus voor je MOINK balls

Je MOINK balls maak je compleet met een heerlijke saus naar keuze. In principe zijn de MOINKS balls lekker bij de saus die jij lekker vindt. Je kunt natuurlijk kant-en-klare sauzen gebruiken, zoals mayonaise (altijd lekker bij gehaktballen), ketchup en barbecuesaus, maar als je dan toch alles zelf maakt, dan kan de saus daar ook wel bij! Wij hebben meerdere sauzen geprobeerd en vinden frambozensaus, zoetzure saus en pittige saus de beste sauzen voor verschillende smaakvoorkeuren. 

MOINK balls op de barbecue

Succes met het bereiden van jouw MOINK balls op de BBQ! Heb je zelf tips of vragen over MOINKS balls op de barbecue? Laat het ons weten via een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0