Barbecue aansteken? Dit is dé top 5 BBQ aansteken tips

Je barbecue aansteken, hoe doe je dat nu snel en veilig? De zomermaanden zijn aangebroken, dus hoog tijd voor gezellige barbecue-avonden met vrienden! Alleen niets is zo vervelend als je barbecue die niet goed aangaat wanneer je gasten en jijzelf honger hebben. Met deze tips hoef jij je nooit meer zorgen te maken al ga je jouw BBQ aansteken!

Barbecue aansteken? BBQ aansteken tips - Kettan

 

Wat voor BBQ wil je aansteken?

Barbecues komen in verschillende soorten en maten. Kogelbarbecues, houtskoolbarbecues Kamado’s of houtgestookte barbecues, zoals het Bakbeest. Je zou misschien denken dat iedere barbecue op dezelfde manier aangestoken dient te worden, maar dat is niet helemaal waar. Zo zijn briketten het best te gebruiken voor een kogelbarbecue, houtskool juist voor keramische barbecues en brandhout natuurlijk voor houtgestookte barbecues, maar hoe je dit precies doet? Je leest er alles over in deze tips:

Barbecue aansteken tips

Tip 1: zet je barbecue op een veilige plek

Al ga je je barbecue aansteken, zorg er dan als eerst voor dat je barbecue op een veilige plek staat: niet onder een (laag) afdak, geen hangende takken in de buurt van een boom of plant, etc. De rook moet weg kunnen en eventuele vlammen moeten niks in de buurt kunnen aansteken. U maakt een beheerst vuur, dus plaats uw barbecue in een open ruimte, uit de buurt van hekken of bomen. Houd een brandblusser of een emmer water bij de hand en houd kinderen en huisdieren uit de buurt. Gebruik een tang met een lange steel en de juiste barbecue-uitrusting met geïsoleerde handgrepen, anders kunt u zich verbranden.

Tip 2: gebruik de juiste brandstof

Probeer duurzaam geproduceerde brandstof van goede kwaliteit te kopen. Dit licht gemakkelijk op, brandt beter en tast de smaak van het eten niet aan, in tegenstelling tot houtskool die versnellers bevat.

Gebruik nooit vloeibare brandstof, zoals terpentine en spiritus!

Of je nu houtskool, briketten of brandhout gebruikt om je barbecue aan te steken, het moet eerst aan. En met een normale lucifer gaat dat natuurlijk niet lukken. Er zijn daarom allerlei BBQ aanmaak producten op de markt. Zorg ervoor dat je brandstof van goede kwaliteit koopt en wees niet eigenwijs door met spiritus of andere vloeibare producten de barbecue sneller aan te krijgen. Dit is letterlijk levensgevaarlijk. Er zijn genoeg alternatieven die er speciaal voor gemaakt zijn en daarom 100% veilig:

Aanmaakblokjes
Deze heb je in witte en bruine soorten. In principe zijn ze allemaal goed, maar let erop dat als je witte aanmaakblokjes koopt, deze speciaal voor de barbecue zijn en niet voor de open haard. De witte aanmaakblokjes voor de open haard zijn namelijk gemaakt van petroleum, waardoor je eten hiernaar gaat ruiken en smaken.

Aanmaakwokkels
Dit zijn opgerolde houtvezels en branden perfect. Bovendien zijn de geurloos, dus heeft het geen invloed op de smaak van het eten. 

Gasbrander
Een gasbrander ken je misschien al als keukengerei om bijvoorbeeld zalm te flamberen, maar kan ook heel goed worden gebruikt om BBQ’s aan te steken. Mocht je trouwens een lekkere zalm willen maken, wij vertellen je er alles over in onze blog over zalm op de barbecue.

Looftlighter
Een looftlighter is wellicht wat minder bekend dan de bovenstaande aanmaakopties voor de barbecue, maar ook een goede manier om het barbecue aansteken makkelijker te maken. 

Tip 3: Houtgestookte barbecue aansteken

Heb jij een houtgestookte barbecue, zoals het bakbeest? Dan is aansteken appeltje-eitje! Hout brandt veel sneller dan briketten en houtskool. Onze tips voor een houtgestookte barbecue snel en veilig aansteken:

 • Gebruik goed brandhout. Houtblokken zijn perfect
 • Leg het hout in de barbecue. Niet teveel in een keer, anders slaan de vlammen enorm uit de pan. Je kunt beter met bijvoorbeeld drie houtblokken beginnen en steeds een blok erbij leggen
 • Gebruik aanmaakblokjes of aanmaakwokkels en vul aan met een paar opgefrommelde kranten
 • Steek het aan en wacht tot de houtblokken vlam vatten. 
 • Laat de houtblokken even goed vlammen voordat je het volgende blok erop legt
 • Wacht tot de barbecue goed heet is voordat je eten erop legt

Tip 4: Gebruik een BQQ starter voor houtskool en briketten

Je hebt vast weleens een BBQ starter gezien. Mocht je deze nog niet hebben gekocht: doen. Een BBQ starter werkt perfect om houtskool en briketten snel aan te krijgen. Een barbecue aansteken was nog nooit zo makkelijk! Leg je houtskool of briketten in de barbecue starter en steek ze aan met een aanmaakblokje of wat vellen krantenpapier. Geef het een paar minuten de tijd en voila, de briketten of kolen beginnen te gloeien. Je kunt ze in de barbecue leggen en beginnen met barbecueën! 

 

BBQ-aansteken-Barbecue-aansteken-tips-BBQ-Starter-Kettan-e1621505195423

 

Heb je geen BBQ starter? Leg je houtskool of briketten op een stapel

Een barbecue starter maakt een barbecue aansteken een stuk makkelijker, maar zonder starter is het ook gewoon mogelijk om je barbecue aan te steken. 

 • Leg de houtskool of briketten in de barbecue
 • Leg aanmaakblokjes, aanmaakwokkels of opgefrommeld krantenpapier tussen de brikketen of houtskool
 • Laat de vlammen hun gang gaan. Leg nog geen eten op de barbecue grill! Het eten zal verbranden door de vlammen
 • Wacht tot de vlammen zijn gedoofd, de kolen grijs zijn gekleurd en gloeien. De grill is dan ook warm. Je kunt beginnen met eten bereiden!

Tip! Als een paar kolen zijn aangestoken, slaat de rest vanzelf aan, dus haast je niet door meer aanmaakblokjes toe te voegen. Als de hitte begint af te nemen tijdens het barbecueën, voeg dan kolen toe aan de buitenkant van de barbecue.

 

Tip 5: Weet wanneer je houtskool of briketten klaar zijn

Al ga je je barbecue aansteken, is het goed om te weten wanneer je houtskool of briketten klaar zijn. Als je probeert eten gaar te maken als de kolen nog niet klaar zijn, kan je eten te gaar worden of verbanden. Wanneer zijn je briketten of houtskool klaar:

 • De briketten of houtskool is zwart/grijs en er zijn nog vlammen: het is nog niet klaar. Laat het zijn gang gaan. Leg het vlees alvast klaar, schenk nog een drankje in of schep de salade op. Even wachten!
 • Gloeiend witheet met rode gloed: klaar om eten erop te leggen!
 • Aswit maar nog steeds erg heet: er kan nog steeds eten op worden gelegd!


Zelf aan de slag met je BBQ aansteken!

We hopen dat je iets aan onze tips hebt gehad. Veel succes en plezier met het aansteken van jouw barbecue! Laat gerust een reactie achter als je vragen hebt over jouw barbecue aansteken, we helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0